Jak na výrobu lustru z větve stromu

 

Už odmalička jsem tak trochu úchyl na světla a svíčky. Všude si je prohlížím a na svém wishlistu mám samé lustry. Když jsem tedy dostala od prostředního syna zadání na lustr z větve stromu, ani jsem nebyla moc překvapená. Buď je totiž posedlost světly dědičná nebo vysoce nakažlivá.

 
 

Zadání tedy znělo, aby to byla větev stromu zavěšená ze stropu a omotaná světýlky. Hned mi bylo jasné, že plastová napodobenina větve mi nesmí přes práh a tak jsem začala přemýšlet, kde seženu větev. Výroba takového lustru totiž není vůbec složitá, ale sehnat tu správnou větev je trošku oříšek. Větev totiž musí být dostatečně rozvětvená, aby se dala omotat světýlka a tlustá, aby je udržela. V neposlední řadě taky krásná, ale to je přece každá větev. :) Nakonec jsem na tu správnou narazila na chalupě při procházce lesa se psem – ležela přímo na cestě a já si jí hned odtáhla domů (pes se tvářil, že to chápe). Větev jsem nechala pořádně proschnout a přesvědčila se, že jsem si s ní domů nepřinesla i nějaké potvůrky apod. Po vyschnutí je dobré větev napustit přírodním olejem, aby vám vydržela a také abyste podtrhli krásu dřeva.

Samotná instalace vyžaduje pomoc další osoby (věřte mi, zkoušela jsem to sama a jsem ráda, že jsem neskončila propíchnutá větví). V hobby marketu jsem si koupila 3 stropní úchyty v podobě háčků, vyvrtala díry, vložila hmoždinky a přivrtala háčky ke stropu. Také jsem si koupila cca 3 metry řetězu. Řetěz i háčky jsem koupila v černé barvě, ale je samozřejmě na vás, jaké provedení zvolíte. Pokud nemáte doma štípačky, tak si rovnou v hobby marketu nebo železářství nechte řetěz rozdělit na tři kusy po jednom metru. Je ale opět na vás a výšce vašeho stropu, jak dlouhý řetěz budete potřebovat. Také množství háčků se odvíjí od toho, jakou máte větev – na tu mojí stačily tři, aby byla stabilní a bezpečně zavěšená.
Potom na háček vždy navlékneme jednu stranu řetězu, zavěsíme větev a upevníme druhou stranu řetězu. Tady se právě hodí ty pomocné ruce. Když máme větev připevněnou, tak může přijít omotávání světýlky. Já mám světýlka zapojená v zásuvce a kabel je vedený za skříní, protože větev vede až nad ní. Elegantnější řešení bude, když použijete lustr s několika kabely a žárovkami a ty omotáte kolem větve. Aby vám ale lustr navodil tu správnou příjemnou atmosféru je dobré, abyste měli žárovky se slabým a měkkým světlem. Pokud jste ale jako my blázni do hygge, tak ani žádné jiné doma nemáte. :)  

Náš lustr není žádná profesionální práce a určitě se najde mnoho kutilů, kteří to zvládnou lépe. Pro mě je ale důležité, že pod ním můžeme spokojeně odpočívat zachumlaní do peřin, číst si pohádky a pít kakao…
Zpět do obchodu