A co je to Hygge?

Stává se mi často, že se lidé v mém okolí pozastavují nad tím, o čem to vlastně pořád mluvím, co je vlastně to moje HYGGE? Pokud se snažím o co největší zjednodušení odpovídám, že je to vědomé prožívání štěstí. Pokud je ale trochu víc času, snažím se o Hygge mluvit co nejvíc, protože mě to baví a Hygge si to zaslouží.

Hygge je pro mě zároveň atmosféra, způsob bytí, duševní rozpoložení i prožívání štěstí. Kouzlo nalezení něčeho výjimečného v obyčejných a běžných věcech. Hygge mohou být malé drobnosti a rituály jako ranní káva, zachumlání se do oblíbené deky, ale třeba i jen gesto nebo úplně obyčejný úsměv. Je to odhození všech starostí za hlavu a užívání si přítomnosti a opravdovosti právě probíhajícího okamžiku.

Hygge, ale není v žádném případě záležitost jen pro samotáře, naopak zachycuje způsob soužití s jinými lidmi, péče o ně, i o nás samé. Hygge je totiž možné prožívat skrze pocity důvěry a propojení s ostatními lidmi a to nejen doma, ale v podstatě kdekoliv, kde je to pro všechny příjemné. Jelikož, jsou Dánové ten nejšťastnější národ na světě, zdá se mi, že tohle je přesně ta cesta, která se mi líbí a kterou chci já a moje rodina jít.

Mých 5 nejvíc Hygge chvilek za minulý týden:

  • hraní deskových her s přáteli u nás doma
  • snídaně sama se sebou
  • první šálek čaje z nové konvice
  • pečení jahodových šátečků s mým synem
  • večeře s sestřenicí a bratrem mého muže
Zpět do obchodu