10 tipů pro HYGGE večer v pracovním týdnu

Hygge se krásně vytváří o víkendu – pomalé snídaně, dopoledne v pyžamu, posezení u krbu nebo čtení knížky. O víkendu se zpomaluje snadno, ale jak to udělat ve všední den?

 

Obzvlášť po hektickém dni v práci nebo ve škole je důležité zpomalit a udělat si příjemný večer, který nám umožní zrestarovat a připravit se na další den. Navodit si hygge večer, ale nemusí být vůbec složité. Důležité je vytvořit si jednoduché rituály, které vám pomůžou k dobrým návykům a spokojenějšímu životu.

 

1) Neřešte práci

Naprostý základ je nenosit si práci domů. Buďte během dne co nejvíc efektivní, neodkládejte věci na později, ale pokud něco nestihnete, nechte to na zítra. Volný čas a čas s rodinou je vzácný, proto práci nechávejte v práci.

 

2) Když už musíte pracovat, zpříjemněte si to

Chápeme, někdy to prostě nejde – musíme dotáhnout projekt, dokončit úkol, připravit se na zkoušku nebo prezentaci. Když už tedy musíte pracovat nebo dělat úkoly, vytvořte si k tomu příjemné prostředí. Zalezte si s prací do postele, vezměte si pohodlné pyžamo, zapalte si svíčky, uvařte si konvici oblíbeného čaje nebo kávy a připravte si něco dobrého, co budete moci k práci uzobávat. Hned se vám bude pracovat lépe.

Když jsem dokončila školu dokonce mi chyběly ty chvilky, kdy jsem si připravila svoje oblíbené barevné fixy, krásné sešity a vytvářela pomocné kartičky při usrkávaní Chai Latte.

Prostě si udělejte z povinnosti příjemný rituál.

 

3) Nestresujte se komplikovanou večeří

Znám mnoho lidí, kteří ještě po práci řeší nákup a co budou večer vařit. To ale přece není vůbec nutné. Navíc si můžeme říct, že to není lenost, ale zdravý způsob života – protože večeře nemá být velká a sytá. Dejte si pořádný oběd a večer si smíchejte třeba jednoduchý salát, z věci co dům dal. Když jsem jako malá jezdila k babičce, připravovala mi česnekovou pomazánku namazanou na chleba na kostičky – říkala tomu ovečky a byla to naprosto perfektní večeře. U nás doma zase milujeme naházet kousky pečiva do ošatky, nakrájet různé sýry, kvalitní šunku, rajčátka, kousky mrkve a jinou zeleninu a všechno společně uzobávat a povídat si. Hlavní je si večeři a její přípravu užít a nedělat si z toho otravnou povinnost.

 

4) Zařiďte si Hyggekrog [hygekrou]

Jeden ze základních pojmů pojících se s hygge je hyggekrog. Znamená „zákoutí, kde se člověk usadí a je mu dobře“. Je to prostě místo, kam si rádi zalezete třeba s měkoučkou dekou, knihou a hrnkem čaje. To moje je v křesle u krbu před knihovnou, vedle ruky mám odkládací stolek na čaj nebo kakao a po ruce mám vždycky tu nejměkčí deku, co máme doma. Když jsem byla malá, tak to bylo místo v kuchyni na okně s výhledem do dvora, kam jsem si vzala polštáře a četla si knížky. Může to být jakékoliv místo v bytě, ale musí to být prostě vaše útulné místečko, kam si rádi zalezete a odpočinete si po celém dni v práci nebo ve škole.

 

5) Svíčky

A zase ty svíčky. Ano, píšeme o nich často, ale svíčky jsou prostě základ. Navodí příjemnou atmosféru a vykouzlí z obyčejné večeře speciální příležitost a každý prostor krásně zateplí. Až přijdete po práci domů, zapalte si v pokoji pár svíček a hned vám bude příjemněji a snáz se uvolníte.

 

6) Horká koupel

Koupání ve vaně je ten nejlepší způsob jak se rychle prohřát a zrelaxovat. Napusťte si horkou vanu, nalijte si do ní oblíbenou pěnu, bylinkovou sůl do koupele nebo jen pár kapek esenciálního oleje a pořádně si vydechněte (zapálené svíčky jsou samozřejmost :)). Připravte si měkký župan a jakmile vylezete, hned se do něj zachumlejte. Uvolněný pocit po vaně je k nezaplacení, tak si ho vychutnejte a nemyslete na účty za vodu.

 

7) Deky

Měkké deky a peřiny jsou dalším nepostradatelným elementem pro navození hygge. Je jedno jestli máte jednu oblíbenou deku nebo jste blázen do dek jako já a máte jich spoustu. Když přijdete po celém dni domů a budete třeba jen koukat na oblíbený seriál, deka vám pomůže vytvořit ten správný pocit útulnosti.

 

8) Čaj nebo kakao

Horký čaj s medem je pro mě instantní spouštěč pohody. Po hektickém pracovním dni přijdu domů a uvařím si ten největší hrnek čaje a hned se cítím líp. Kakao zase může zpříjemnit dělání domácích úkolů s dětmi a to je někdy opravdu potřeba.

 

9) Pohodlné oblečení

Omlouvám se všem mužům, kteří chtějí, aby jejich žena chodila doma v sexy šatech a botách na podpatku. Pro dokonalé uvolnění je pohodlné oblečení nepostradatelné. Teplé ponožky, pyžamo, chlupaté bačkory nebo chundelatý overal – prostě to, v čem se cítíte dobře. Tak se rozmazlete a pořiďte si třeba to proužkované pyžamo, co vypadá jako po dědovi, ale vy ho prostě potřebujete.

 

10) Udělejte si čas na rodinu

To nejdůležitější v našem životě je právě rodina. Tak se i v pracovní den zastavte a udělejte si na ní čas. U večeře si povídejte o tom, co jste ten den zažili nebo o tom, co chcete podniknout o víkendu. Zachumlejte se s dětmi pod deku a prohlížejte si s nimi oblíbenou knížku, zapalte si k tomu svíčky a a uvařte si kakao. I pravidelný filmový večer může být krásný rituál, kdy je celá rodina společně a prostě jenom odpočívá.

 

Hygge můžete prožívat prostě kdykoliv, i ve všední den.

Zpět do obchodu