Hygge manifest část 1.

Jak ještě lépe pochopit Hygge a proniknout do jeho tajemství? Prezident Institutu pro výzkum štěstí (to zní jako práce snů!) Meik Wiking sepsal rovnou celý Hygge manifest. A takovému prezidentovi já věřím:).

 

Prvním z deseti bodů je navození příjemné atmosféry. Následuje zaměření se na přítomnost. Dalšími velmi lákavými kroky k nastolení té správné Hygge pohody jsou potěšení, pohodlí a útočiště. Na to navazují body, které souvisí s tím, že Hygge je vždy lepší prožívat s ostatními lidmi než osamoceně. Touto možná nejdůležitější složkou Hygge jsou rovnost, vděčnost, soulad, příměří a pospolitost.

 

Samozřejmě se nedá říct, že by se jednalo o univerzální klíč ke #štěstí nebo nějaké dogma. Nechat se navést těmito deseti body může pomoct prožít čas naplno a užít si Hyggelig ještě o trochu víc.

 

Co se atmosféry týká, tak jsou to hlavně svíčky, svíčky a zase svíčky. Zkuste si pohrát se světlem u sebe doma. Přidejte spíše více různých zdrojů teplého světla než jedno centrální. Ale nejen svíčky i malé lampičky a různá řetězová světélka umí v pokoji navodit příjemnou a intimní atmosféru, ve které se budete citít mnohem uvolněněji. Právě na tom pracuji u sebe doma, ale o tom až nějaký další článek.

 

Respektování bodu přítomnosti mě stojí asi nejvíce úsilí. Věnovat plnou pozornost tomu, co děje právě teď a tady, je v čase mobilních telefonů obtížnější. Co takhle zkusit s příchodem domů odložit mobil a zapomenout na něj? Naprosto upřímně přiznávám, že s tím mám dost často problém, ale snažím se. Mám v plánu vytvořit místo na poličce, nebo nějakou krabičku, kam bysme s manželem odkládali doma mobilní telefony a tablety, aby od nich byl klid aspoň večer. Uvidíme jak nám to bude fungovat :)

 

A co můj oblíbený bod potěšení? Jezte a pijte věci co máte rádi, aspoň občas. Odměňujte se! Jak sám Meik Wiking píše, štěstí si koupit nemůžeme, ale vždy je možnost koupit si dort a to je skoro to samé :). Já jsem rozený kavárenský povaleč, kterého ani nesnášenlivost lepku nebo v současnosti velmi vysoký stupeň těhotenství nemůže zastavit v tom, abych si návštěvy kaváren a cukráren užila :) Takže nezapomeňte #káva, #čaj, horká čokoláda, dortík, avokádový toust nebo cokoliv co Vám vykouzlí úsměv na rtech by měly mít místo ve vašem harmonogramu co nejčastěji :)

 

Pohodlí a útočiště jsou pro mě velmi úzce související body. Je toho na vás hodně, valí se povinnosti ze všech stran a pořád někdo něco potřebuje? Dle Hygge manifestu je čas zastavit, dát si přestávku a uvolnit se, schoulit se na místo, kde je vám hezky nebo kde jsou lidé, se kterými vám je dobře. Jasně, není vždy možné všechno stopnout, ale někdy stačí i jen na chvilku zavřít oči a několikrát se zhluboka nadechnout, dát si něco dobrého na chuť nebo přijít domů, obléknout svoje pohodlné domácí oblečení a pustit si oblíbený seriál. Dají se najít i trochu razantnější řešení, jako odjet na víkend mimo město nebo uspořádat několikachodovou večeři pro přátele. Možností je nepřeberné množství, stačí se jen rozhodnout :) Co pomáhá vám?

Zpět do obchodu