HRAJTE SI!

Nejenom odpočinek, čtení knížek a sledování praskajícího ohně je hygge.

Hygge jsou i hry! A teď mám na mysli společenské hry.

I když luštění křížovek u krbu má taky něco do sebe…

 

V dnešní době počítačových her by se mohlo zdát, že společenské hry ztrácí na oblibě, ale vůbec tomu tak není. Deskové hry v nás totiž probouzejí jiné emoce a proto je často vyhledáváme za jiným účelem. Společnost STEM/MARK provedla výzkum zkoumající oblibu společenských her a výsledek ukázal, že 84% internetové populace (15-59 let) hraje deskové hry. 66% dotázaných navíc uvedlo, že hraje hry kvůli legraci při hraní a jen 15% kvůli pocitu vítězství.

 

Společenské hry nám přinášejí spoustu nezapomenutelných zážitků, dobrou náladu a hlavně pocit družnosti a pospolitosti. Mnoho z nás vzpomíná jak hrálo do nekonečna Člověče, nezlob se nebo nejrůznější karetní hry – doma, na chalupě nebo na dovolené s rodiči. A bylo to hygge.

 

Každý rok jezdíme s kamarády do Rakouska na opuštěnou chatu v horách. Vyškrábat se do ní trvá asi půl hodiny po strmé zledovatělé cestě. Ale ten pocit, když se tam dostanete a rozhlédnete po krajině, je k nezaplacení. Rok od roku navíc klesá množství času stráveného na nedalekých sjezdovkách a zvyšuje se čas, který trávíme společně na chalupě. A deskové hry jsou toho neodmyslitelnou součástí. Večer po ježdění nebo slunění se na sněhu vždycky zatopíme v kamnech, nalijeme si pivo (místní rakušáci se nám smějí, když nakládáme do lanovky sudy piva a říkají „Á, jedno pivo“), víno nebo čaj a vytáhneme hry. Navíc se i ustálilo, kdo jaké hry bere – vždycky se těšíme až kamarád přiveze hru Dixit, někdo jiný Scrabble, Activity nebo karty. Vždycky se strašně nasmějeme a nikoho nezajímá, kdo zrovna vyhrál. (I když nikdy nezapomenu jak náš holčičí tým jednou rozdrtil kluky ve hře Activity a ti museli vyběhnout do sněhu jenom v trenkách :)).

 

Často se mi doma stane, že jsem to já, kdo ostatní přemlouvá, abychom si šli něco zahrát. Vlastně je mi jedno, jestli je to prší nebo třeba Jenga – důležité je, že jsme všichni spolu, bavíme se a když si k tomu ještě uděláme kakao a přikusujeme domácí koláč, tak je to prostě dokonalé hygge.

 

A jakou hry máte rádi vy? (protože zásob her není nikdy dost ????)

Zpět do obchodu